donderdag 10 maart 2011

Elkaar inspireren

Vanmiddag samen met een paar mensen van 'Den Haag in Beweging' een ontmoeting gehad met een paar broeders uit Maastricht. Het was een inspirerend contact. Zowel in Den Haag als in Maastricht is er visie voor gemeentestichting. De manier waarop het opgepakt wordt verschilt. De (vrijgemaakte) kerk van Maastricht heeft ingezet op gemeentestichting door huisgemeentes. Er was een verlangen om missionaire gemeente te zijn. Maar het bleek als kerk moeilijk om echt voet aan de grond te krijgen bij de Maastrichtenaren, mede omdat de gemeente zelf bijna geheel uit mensen van boven de rivieren bestaat. Nu wordt van nieuwe mensen niet meer verwacht dat ze naar de bestaande kerk komen, maar worden ze uitgenodigd in een kleine huisgemeente. Een mooi concept waarbij de huisgemeente echt een complete gemeente is met viering van doop en avondmaal.
Hoe ze op zoek zijn naar een goede vorm van kerkzijn in Maastricht is vergelijkbaar met hoe wij in de Havenkerk zoeken naar hoe we kerk kunnen zijn in de buurt. De uitkomst is verschillend - afhankelijk van de mensen die je zelf hebt in de kerk en de mensen uit de buurt. Ook wij ervaren dat onze manier van kerkzijn op zondag niet past bij veel buurtmensen die zich wel aangetrokken voelen tot geloof en de kerk. In Maastricht hebben ze daarom gekozen voor huisgemeentes helemaal los van de 'moederkerk', wij voor een bont palet van aanbod van samen eten tot groepen rond de bijbel waarbij alles verbonden is aan de Havenkerk zelf. Het leuke is dat je wel van elkaar kunt leren, ook al kies je het als kerk voor verschillende vormen. De overeenkomst is het zoeken naar een manier van kerkzijn die missionair is in de buurt waar je zit.
Zowel in Maastricht als in Den Haag hebben we inspiratie opgedaan bij het concept van Total Church. Binnenkort spreken we elkaar weer... op 9 april. Dan kan jij er ook bij zijn, want dat is op een conferentie over 'Total Church' in Amerongen. Kijk hier voor meer info. Het beloofd een mooie dag te worden. Goed om elkaar te inspireren om kerk te zijn in eigen buurt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten