woensdag 1 december 2010

Van activiteiten naar relaties

Waar draait het om in de kerk? We doen vaak heel veel dingen. Dat geldt ook voor de Havenkerk. We organiseren de hele week door verschillende activiteiten. Ze hebben allemaal een mooi doel om mensen een warme plek te geven in contact met anderen en in contact met God. Maar al die activiteiten moeten worden georganiseerd. Er moeten mensen voor gevonden worden. Soms is dat best vermoeiend. En in alle drukte kan je elkaar (en jezelf) makkelijk vergeten.
Gelukkig is de Havenkerk dan nog een kerk met een minimum aan vergaderingen. Ik ben uiteindelijk toch veel tijd kwijt aan vergaderingen, maar die zijn bijna allemaal in het kader van samenwerking met anderen. Je vraagt je dan wel een beetje af wat de waarde van het samenwerken is als er zoveel tijd aan besteed moet worden…
Soms heb ik het idee dat we het verkeerd doen in de kerk. We organiseren activiteiten, terwijl het in de kerk gaat
om relaties. Daarom zijn we in de Havenkerk begonnen met kringen. Ieder die op een of andere manier betrokken is bij de Havenkerk is ingedeeld in een kring. Deze kringen zijn heel verschillend van elkaar. Er zijn kringen die ongeveer functioneren als een kleine huiskerk, maar ook kringen die als kring verantwoordelijk zijn voor een activiteit in de kerk. In elk geval heeft elke kring als doel het bevorderen van de verbondenheid met elkaar. De kring is ook de plek waar we de uitdaging willen aangaan om verbonden te zijn als mensen die heel verschillend zijn. De Havenkerk bestaat uit mensen die extreem verschillen van elkaar, van analfabeet en dakloze tot dokter en advocaat. In de kring willen we proberen elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.
Daarnaast blijft het belangrijk dat we activiteiten organiseren. Het is goed dat mensen uit de Schilderswijk elkaar ontmoeten en samen iets doen. Daarom blijven we maaltijden organiseren, koffieochtenden en ontmoetingsochtenden voor jonge moeders; een kinderclub en een tienerclub etc. Maar goed… ook dat zijn activiteiten die het mogelijk maken dat mensen verbonden raken met elkaar.


1 opmerking:

  1. Zou het een idee zijn om standaard voor elke blog iets moois te kleien? Deze is mooi in ieder geval:)

    BeantwoordenVerwijderen